Prebiotika a probiotika – znáte rozdíl?

Slova jako prebiotika a probiotika jste už jistě někde slyšeli. Zjednodušeně vysvětleno: Probiotika jsou bakterie, které v našem mikrobiomu - střevech ničí a vytlačují jiné škodlivé mikroby, kteří by mohly způsobit vážné infekce – zkrátka probiotika dělají pořádek ve střevech. Naproti tomu Prebiotika(vláknina) jsou vlastně potravou pro naše probiotické bakterie – ty sílí a mají pak převahu nad patogeny ve střevech.

Jedná se o takzvané přírodní posilovače naší imunity. Pro náš imunitní systém a zdraví jsou důležitá jako jakékoliv vitamíny, které přijímáme napřímo z potravy. Jsou potravou pro náš mikrobiom. Co je to mikrobiom? Představme si to jako obrovskou kolonii mikroorganismů žijících z velké části hlavně ve tlustém střevě.

Mnohé typy vlákniny (prebiotik) patří mezi sacharidy, ale na rozdíl od jiných známých sacharidů, jako je cukr a škrob, nemůže vláknina být strávena a dostává se až do tlustého střeva, kde ji zpracují grampozitivní bakterie - probiotické bakterie. Tyto bakterie využívají vlákninu jako palivo, berou místo gramnegativním bakteriím a zabíjejí je, tím se zmenšuje zánět. Vláknina tímto přispívá i k tvorbě kyseliny máselné, ta nejen působí protizánětlivě, ale také dobře zabíjí nádorové buňky.

Tak je zajištěno, že vláknina mění balanci bakterií ve střevě z gramnegativní na grampozitivní, což učinkuje proti zánětům i nádorům.

Prebiotická vláknina je složkou naší stravy. Jejím potravinovým zdrojem je například oves, zelené banány, celozrnné pečivo, rýže natural, dvakrát vařené brambory, luštěniny apod. Dnes už jen málokdo konzumuje tradiční a přirozenou stravu plnou živin, většina lidí jí nahrazuje průmyslově zpracovanými potravinami, ve kterých bychom přirozený výskyt vlákniny jen stěží hledali. Dnešní běžná strava neobsahuje ani polovinu doporučovaného denního příjmu vlákniny, což nepochybně přispívá k čím dál tím horšímu obecnému zdraví.

DENNÍ DOPORUČENÁ DÁVKA

Doporučená denní dávka prebiotické vlákniny je 30g a podle dostupných vědeckých poskytne dostatečnou imunitní ochranu. Bohužel reálná spotřeba je mnohem nižší a to vlastně potvrzují i současné zdravotní problémy většiny lidí.

Jaké potraviny obsahující prebiotika jste snědli dnes vy?

ZAVOLEJTE MI:

+420 773 222 724

hanaciglerova@seznam.cz

napište mi:

Jsem průvodce zdravým životním stylem. Nabízím komplexní cestu ke zdraví, která je jednoduchá a funguje pro každého.

hanka ciglerová

web s láskou od lucie S. / GDPR / SITE CREDIT